Home / Linhard team story geschiedenis

Linhard team story geschiedenis

LINHARD STORY & 90 JAAR GESCHIEDENIS
LINHARD 90 jaar
LINHARD 90 jaar
17 SEPTEMBER 2014 | AT5 | BURGEMEESTER VAN DER LAAN
LINHARD historie

Van zwerver tot couturier

Dat is in het kort de levensloop van de vader van Raymond Linhard, de uit Roemenïe afkomstige Ihiel.

Hij was nog maar 12 jaar oud, toen hij door zijn ouders het huis werd uitgezet. Na lange omzwervingen door heel Europa kwam Ihiel Linhard tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Amsterdam.

Daar leerde hij het kleermakersvak, werkte als coupeur bij de bekende firma Gerson en opende in 1924 zijn eigen haute couture-zaak aan het Oosteinde: Maison Linhard.

Linhard-Historie-VanZwerverTotCouturier
Linhard-Historie-Willemsparkweg

Willemsparkweg

In 1931 verhuisde Maison Linhard naar de Willemsparkweg 8-10 in Amsterdam- Zuid. Dat was in de nabije omgeving van de cliëntèle die ‘uit de lanen’ kwam. 

Een enorme verbouwing veranderde de twee woningen in een winkel.

In 1937 werd er opnieuw grootscheeps verbouwd teneinde de uitstraling van Maison Linhard beter tot zijn recht te doen komen. 

Vooral de avondjurken, die in het eigen atelier werden gemaakt, vonden gretig aftrek bij de adellijke dames en echtgenotes van notabelen.

Raymond Linhard

Al op jonge leeftijd moest Raymond Linhard zijn vader helpen. Nota bene als geldloper. Na schooltijd werd hij er elke week op uitgestuurd om bij de bank het loon voor de naaisters op te halen.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij in de winkel als boekhouder. Raymond bleek zowel het zakelijke inzicht van zijn moeder te hebben als de creativiteit van zijn vader. Al snel was hij niet alleen verantwoordelijk voor de crediteuren en debiteuren, maar ook voor de copy en art-direction van de advertenties.

Intussen werd de winkel geherpositioneerd. De Linhards richtten zich voortaan met confectie op de gegoede burgerij: de echtgenotes van artsen en advocaten.

Linhard-Historie-RaymondLinhard
Linhard-Historie-NaarDeVanBaerlestraat

Naar de Van Baerlestraat

Omdat de zaak “niet genoeg in de loop” lag, verhuisde Raymond Linhard in 1975 naar de hoek van de Van Baerlestraat.

De winkel floreerde. 

Raymond Linhard trok zich geleidelijk terug uit de winkel en vestigde zich op Corsica, waar hij nog steeds woont.

Derde generatie

Toptennisser Hennie Brakel en Patricia Linhard nemen het stokje over en begeleiden de winkel naar een grote oppervlakte uitbreiding in het jaar 2000.

De uitstraling verandert in die jaren een aantal keren, telkens weer trendsettend voor een nieuwe periode. Het blijft LINHARD en dat is ook de naam die vanaf 2000 op de pui staat.

Vereenvoudiging tekent de intrede van de 21ste eeuw. Minimalisme, maar ook sterke focus op de kracht van een inmiddels drie kwart eeuw oud familiebedrijf.

Linhard-Historie-3eGeneratie
Patricia-nu

PAROOL 2012

Artikel Parool maart 2012 (pdf)

Kleding is een van de belangrijkste middelen om te laten zien wie je bent. Het toont je respect aan de wereld om je heen. Zoals de kunstenaars ons hun interpretatie van het bestaan zonder gêne laten zien.

Ook het terugbrengen van de echte ambacht, door de aanwezigheid van een naaiatelier, is een eerbetoon aan elk individueel, uniek mens.

LINHARD NU

Amsterdam is opnieuw aan een nieuwe periode in haar geschiedenis begonnen. Meer dan ooit is de stad razend populair voor de vele reizigers die onze wereld telt. Iamsterdam is een merk geworden dat tot in de verste hoeken van de wereld bekend is.

De tekst die Iamsterdam ter ere van het nu 90 jarige bestaan over LINHARD op de site zet dekt de lading van LINHARD NU!

LINHARD

From the “roaring twenties” into the 21st century.

This fashion family company celebrates it’s 90th birthday this year. 90 years of permanent creativity in Fashion and entrepreneurship has made this trendy local multibrand store to one of the most unique womens clothing retailers of Amsterdam. Located in it’s cultural hart, the MUSEUMQUARTER.

Raymond, the son of the founder was honoured in september by the Amsterdam maire, Eberhard van der Laan, resigning at the age of 87 after completing 70 years of LINHARD duty. An exceptionnal structural contribution to the Amsterdams employment rate.

And although LINHARD claimes still to be a rough ladies Fashion Diamond, it’s obvious that the achieved interaction between ladies fashion, modern jewelry, hospitality, exclusivity and Amsterdam culture, leads to no other conclusion then, that LINHARD is a unique and beautifully shaped 21st century local ladies fashion stone.

Met de internationalisering veroveren de “vreemde” talen een steeds grotere plek in de winkel.

Maar LINHARD zou LINHARD niet zijn als ze niet tegelijkertijd ook dat mooie familiegevoel blijft koesteren en uitdragen.

Een plek, anno 2014 , waar alle mensen uit de buurt en van ver weg, prachtige kleren krijgen aangeboden, eerlijk en deskundig worden geadviseerd en een heel warm welkom krijgen.

Iamsterdam
noosa-amsterdam-tafel
LINHARD WINKEL van Baerlestraat 50
LINHARD 90 jaar